Kolejna rewolucja w druku 3D – Lody „U Myszki” bez obsługi?

Kolejna rewolucja w druku 3D – Lody „U Myszki” bez obsługi?

20 lipca 2014 Wyłączono przez Krzysztof Tańcula

Po hamburgerach, pizzy i drukowaniu betonem całych domów, technologia drukarek 3D przechodzi już do deseru. Amerykańscy studenci opracowali metodę drukowania lodów o dowolnym kształcie. Czy lody (jak te „u Myszki” w Rzeszowie) zaczną serwować nam maszyny?

drukarka 3D Rzeszów innowacje fmcgParadoksalnie wynalazek nie jest tylko zabawą – dotychczasowe technologie druku 3D opierały się o topienie materiału, a więc stosowały wysoką temperaturę, a tutaj sprzęt musi spełnić odwrotne wymagania.

Jakie zmiany czekają rzeszowskie „Lody u Myszki”?

O wprowadzeniu wynalazku na rzeszowski rynek jeszcze nie wiemy, jednak swoją wizją zmian w branży spożywczej dzielą się twórcy pomysłu. Wynalazku dokonało 3 studentów MIT (Instytutu technologicznego w Masachusetts) i jak twierdzą, chcą zrewolucjonizować biznes spożywczy – dzieki nim firmy mocniej przyłożą się do wyglądu przekąsek i sposobu ich podania, a nie tylko do ich smaku.
Zatem wynalazkowi powinny się raczej przyjrzeć Koral i Zielona Budka.

Zobacz film, jak wygląda produkcja takich lodów:

Źródło: http://www.inc.com/yolanda-lu/ice-creams-can-be-3d-printed.html